Какво друго освен картини можем да си закачим по стените?

Празните стени издават незавършеност И тук не става въпрос за стил, модерен или класически, детайлите са необходими, за да се създаде атмосфера. Декорацията допълва нас и отразява нашата индивидуалност.

Защо тогава да не я изявим?

 

 

1

Огледала. Малки и големи; модерни, класически и винтидж; с или без рамка, добавят по стените блясък, светлина и простор. Броят им на стената е неограничен, също както стила, който добавят.

 

 

 

 

  2

Керамика, в частност чинии. Със стойност, не защото са като на Кралицата, а защото са от вашата баба и носят аромата на нейните манджи. Чинии със спомени от последното пътуване. (сигурно имате достатъчно магнитчета вече?) А защо не и всички да са нови, събирани, като съкровища, от различни магазини.

 

 

 

3

Плетени панери и рогозки. Веча са много модерни и в България. Много е лесно да се окачат на стената и цената им е много достъпна. Добавят приятен селски чар и си отиват на помещения, които са решени в естествени материали, дървени подове и маси и бохемски стил.

 

 

 

4

Часовници. Те са ми любими. В хола ми, имам цяла стена с часовници, за момента 7 броя и ще добавям още. Повтаряемостта на дадени предмети е толкова чаровна, точно защото има и колекционерски момент. Важното е да знаем кога да спрем. И часовниците могат да допълват отлично общата декорация, защото се откриват във всякакви стилове и форми и не е необходимо всички да работят.

 

 

 

 

  5

       Метални декорации. Можете да ги откриете на достъпни цени. Допринасят с блясък към стената и стилово много лесно се комбинират и с модерно излъчване и с бохемско или еклектично.

 

 

 

 

 

 

6 Дърво.

Дървото по стената ни е позната по-скоро като ламперия по цялата стена. Но то може да служи и за нежна декорация, да образува картини и да излъчва класа. Вариантите от дърво са много, аз ви показвам 2 по-нетрадиционни и фини решения.

 

 

 

 

 

 

 

7 Животински глави. Изкуствени.

 

Друга класика, независимо колко противоречива може да ви се струва. Даже и в детски вариант. Може да изглежда закачливо в комбинация с картини и други пана.

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Плочки.

В рамки от картини или самостоятелни пана на стената. Някои модели са истински произведения на изкуството.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория нестандартни декорации, които носят много уют

9 Плетени декорации.

Може да ви напомнят килими по стената или за каретата на баба. Няма значение, пак са красиви. Поставят се най-често в бохемски и релакс интериори.

 

 

 

10 Стъклени орнаменти. Изящни, цветни.

Пречупват светлината и добавят блясък. Стъклени произведения на изкуството, които могат да се закачат на стена. Какво по-хубаво?

 

 

 

 

 

 

 

 

11 Шапки. Декорация с функция за идеалната морска вила. Вариант на плетените панери. Но може да се направи комбинация от класически шапки за един по-модерен интериор.

 

 

 

 

 

 

 

 

12 Хоби предмети за декорация

Това изисква повече ангажираност от ваша страна и упоритост, за да превърнете стар скейтборд в рафт, но си заслужава, нали?

 

 

 

 

 

13 Аксесоари за кулинария

Декорация за кухня и трапезария. Тематика, тясно обвързана с помещението. Красотата произтича от естествените материали и разнообразни форми. Любима закачка на дизайнерите е да се поставят на показ предмети от бита.

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Лампи

 

Аплиците са позабравен тип осветително тяло. В същото време осветявайки, дори декоративно, лампите допринасят за атмосферата и са отлична декорация. Отново е лесно да се намерят аплици в подходящия стил.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория цялостно третиране на стени

15 Стенни панели

Дървени, от пвц, боядисани в цвят по избор. Променят изцяло излъчването и нямате нужда от друго по стената освен декоративно осветление, по желание.

 

 

 

16 Тапети

Тапетите отдавна не са онези соц растери от детството. Чрез невероятното им разнообразии, можете да постигнете всякаква обстановка. Има релефни варианти и такива за баня и кухня. Но имайте предвид, че модерните и качествени модели са по каталозите и рядко налични в магазини. Разровете се по-дълго, за да откриете перфектния тапет.

 

 

 

17 Рисувани стени

Стени, изрисувани на място от художник, а защо не и от вас самите или фолио, залепено върху стената. Рисуваните стени са на мода, могат да бъдат създадени специално за вас и качват мащаба на изкуството у дома. Идеално.

 

18Бамбук и други естествени материали

Бамбукови декорации, плет, пръчки, кора или клони от дървета… естествени декорации за повече уют и дзен усещане.

 

 

 

Категория варианти на класическа декорация

19 Зеленина

Започвам от очевидното. Саксийници във всякаква форма. Вече има такова голямо разнообразие от аранжиране на саксии, поразровете малко повече преди да си изберете.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подправки. Аранжирани в кухнята или в близост до нея.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изкуствени растения. Понякога не успяваме да се грижим за цветя или просто не искаме. Изкуствената зеленина вече изглежда доста  реалистично и може да подобри цели стени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мъх. Зеленината на мода.

Естествен и обработен, така че да запази качествата си. Мъхът има лек аромат и е сравнително лесно да се работи с него. А паната с мъх, в каквато и да е форма са чудесно допълнение към всяка стена и стил.

 

`

20 Рафтове, библиотеки, етажерки

 

 

Повечето рафтове и етажерки са със семпъл дизайн и това е напълно достатъчно. По-важно е какво ще сложите върху тях. Така отново стигаме до декорацията.       

 

 

 

21Смесете смело!

 

Поставете поне 4-5 елемента от различните категории.

Събирайте любими аксесоари, които аз наричам съкровища, окачете ги по стените и им се радвайте всеки ден!

 

 

 

 

 

 

Картините, като най-разпространенота и класическо решение за декориране на стени си имат своя собствена публикация, която можете да откриете тук.

 

Благодаря ви, че отделихте време и разгледахте моите „21 идеи за декорация по стените“.

Чувствате ли се вдъхновени? Коя ще осъществите?

За още интересни примери и решения четете Полезния блог на интериориум.